zaterdag 9 april 2011

Twitterstilte

Niemand kan ontkennen dat hetgeen vandaag in Alphen gebeurt is, verschrikkelijk is. Niet alleen voor de nabestaanden van de slachtoffers, ook voor degenen die erbij waren en nog lang met de beelden ervan moeten leven. En ook omdat wij, Nederlanders, niet gedacht hadden dat zoiets hier mogelijk zou zijn.
Aan die illusie is in ieder geval een eind gekomen vandaag. Het gaat niet langer om terroristische dreigingen, de eigen bevolking is een veel groter gevaar zo bleek vandaag. Natuurlijk zal er lang nagesproken worden over oorzaken, maar die zijn toch niet te vinden. Wanneer er iets zodanig knapt in iemand dat hij of zij tot een dergelijk daad aangezet wordt, is niet te voorzien en niet te voorkomen. Zolang er wapens zijn, zal dit altijd kunnen gebeuren.

De vraag is of de Twitterstilte die in de loop van de dag geopperd werd door een groep Twitteraars, iets positiefs bijdraagt aan dit gebeuren, en eerlijk gezegd, ik denk het niet. Maar ook al denk je zelf van niet, is het dan correct om juist terwijl er gevraagd is om twitterstilte, in die periode te lopen twitteren dat je het maar onzin vindt? Dat getuigt naar mijn mening niet bepaald van goed fatsoen. Er zijn mensen die het zinvol vinden en ook hun mening dient gerespecteerd te worden. Het is toch een kleine moeite om 15 minuten even niet te twitteren lijkt me. Tenzij je het niet wist, maar dan zou je niet hash-taggen op twitterstilte.

Het is een algemeen beeld dat je ook in veel fora tegenkomt: er blijkt een grote groep mensen te zijn die social media, waar ik fora ook maar even onder schaar, gebruiken om hun frustraties te botvieren op vaak grove wijze zonder respect naar anderen te tonen. Het zou me niet verbazen als deze personen, die blijkbaar een kort lontje hebben, niet net als de dader van het bloedbad van vandaag op het moment dat zich een mogelijkheid voordoet, hetzelfde zouden uitrichten. En die constatering alleen is al triest omdat daaruit de conclusie getrokken moet worden dat het met de samenleving echt de verkeerde kant uitgaat. En daar zijn we uiteindelijk met ons allen schuldig aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten