vrijdag 26 augustus 2011

Patent onzin


Ik ben geen fan van Apple. Natuurlijk, Apple maakt hele mooie produkten en in tegenstelling tot wat we gewend waren van Microsoft is er goed nagedacht over de gebruikers ervaring. En die is zonder meer goed. Daarmee heeft Apple er in ieder geval voor gezorgd dat ook de gewone PC’s , smartphones en tablets een intuïtieve en gebruikersvriendelijke interface kregen.


Maar Apple heeft daar niet het alleen recht op. Dat waar Apple groot mee is geworden, vensters en muisbesturing, is bedacht door Xerox in de jaren zeventig. In het Pablo Alto Research Center waar heel veel zaken bedacht zijn. Maar daarvan heeft Xerox nooit echt kunnen profiteren.
Waar Apple wél het recht op heeft, is de werking van het besturingssysteem dat dit alles aanstuurt. iOS is een eigen ontwikkeling van Apple, hoewel er in iOS best elementen zullen zitten die door anderen bedacht zijn. Maar in ieder geval heeft Apple dat alles samengevoegd tot iets wat door veel mensen als het ultieme OS gezien wordt.

En succes doet volgen. Microsoft heeft verschillende pogingen ondernomen om Windows de ‘look-and-feel’ van iOS te geven. Daar is Microsoft maar gedeeltelijk in geslaagd. Maar niet alleen Microsoft heeft een poging ondernomen, ook Google heeft met Androïd een poging gedaan om de qua gebruikerservaring superioriteit van iOS te weerstreven. En de laatste Androïd versie evenaart deze. Dat is dan ook de reden dat Apple zich bezorgd begint te maken. Want Androïd is gebaseerd op industriestandaarden en open source, waarbij iOS een volledig gesloten en door Apple gecontroleerde omgeving is. En dat impliceert dat Androïd vrij te gebruiken is, dat je er zonder controle van de fabrikant en zonder specifieke tools van de fabrikant (iTunes) muziek erop kunt zetten en afspelen, films kunt bekijken en apps kunt installeren.

En dat is precies waarom ik geen fan van Apple ben. Er nog vanaf gezien dat ik de kosten van iets altijd afzet tegen de waarde ervan, en Apple scoort daar heel slecht, als ik eenmaal (veel) geld betaald heb wil ik wel graag zelf volledig over het gekochte beschikken zonder dat de fabrikant ervan bepaald wat ik er wel of niet mee mag doen en hoe ik dat moet doen. Anderen kunnen daar anders over denken, maar dat is mijn instelling.

Daarom ben ik blij met Androïd en blij met Samsung omdat Samsung apparaten levert die naar mijn mening meer waarde voor hun geld bieden dan de Apple apparatuur. Nogmaals, anderen kunnen daar anders over denken, maar het goede is dat er een keuze is. En dat door die keuze, fabrikanten gedwongen worden om innovatief te blijven en steeds verbeteringen door te voeren. Wat goed is voor ons, consumenten.
Daarom acht ik het volstrekt belachelijk dat er patenten gegeven kunnen worden op het uiterlijk of de vorm van apparaten. De rechtszaak die Apple tegen Samsung heeft aangespannen om de laatste te verbieden concurrerende producten te leveren, is een rechtstreekse aanslag op mijn vrijheid als consument om keuzevrijheid te hebben en dat te kiezen wat voor mij het beste past. En dat is een fundamenteel recht. En daardoor heeft Apple bij mij alle steun verloren.

Maar het gaat niet alleen om Apple. Microsoft verdient momenteel het meest aan de verkoop van Androïd toestellen omdat zij patenten gekocht hebben die in Androïd gebruikt worden. Daar krijgen zij 15 dollar per Androïd toestel voor. Ofwel: consumenten betalen 15 dollar teveel omdat degene die een Androïd toestel aanschaffen niet de bedoeling hebben om Microsoft te spekken: dan zouden ze wel een Windows Phone gekocht hebben.

Zoals het nu is, is het lucratiever om in patenten te handelen omdat daar door de krankzinnige wetgeving daaromtrent meer mee te verdienen valt dan met het bedenken van nieuwe innovatieve zaken. En dat is een gevaar. Het belemmert innovatie, het belemmert vooruitgang en het belemmert de keuze voor consumenten. Alleen al daarom zou Europa de hele wetgeving over patentrechten drastisch moeten herzien. En zouden rechters in het belang van de consumenten nooit op basis van de huidige wetgeving een verkoopverbod mogen opleggen alleen omdat twee dezelfde soort apparaten op elkaar lijken. Een TV is een TV omdat het op een TV lijkt. En gelukkig worden die allemaal op ongeveer gelijke wijze bedient. Het stuur, de pedalen, de versnellingspook zitten in auto’s gelukkig op dezelfde plaats. En ze hebben bijna allemaal vier wielen. Zo werkt dat. Al eeuwen. En dat geldt ook voor tablets en  smartphones. En daarom is de hele zaak van Apple tegen Samsung onzinnig en slecht voor de consumenten. iOS is geen Androïd en dus kan er geen sprake van zijn dat er van onrechtmatig kopieren sprake is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten