donderdag 1 september 2011

Global Revolution #OccupyWallSt #OccupyDenHaag

Meer dan 10.000 protesteerden vorige week in New York en probeerden Wall Street te bezetten. En ik kan niet anders zeggen dan dat is ze van harte steun. Ze protesteren tegen het wanbeleid van financiële instellingen, tegen de bonuscultuur ervan die bewezeb leidt tot crisissen, tegen de wurggreep die deze financiële instellingen op de overheid hebben, tegen het afwentelen van verliezen van deze instellingen op de belastingbetalers, de burgers. Daar kan je het alleen maar mee eens zijn.


Global Revolution probeert een wereldwijde actie op te zetten om de macht van deze instellingen te doorbreken en uiteindelijk regeringen te laten vallen zodat ze vervangen kunnen worden door regeringen die geen marionetten van de financiële instellingen zijn. Ook in Nederland. Op 15 oktober staat een demonstratie gepland in Den Haag en Amsterdam. Tegen de regering omdat deze het belang van financiële instellingen prevaleert boven het belang van de burgers. Onder druk van IMF, banken en de ECB.

Laten we eerlijk zijn: het wordt tijd dat het financiële luchtkasteel opgeblazen wordt. Ja, de gevolgen kunnen groot zijn, maar het in stand houden van een systeem gebaseerd op drijfzand, op luchtkastelen en handel in lucht zal uiteindelijk ten onder gaan, en hoe langer dat uitgesteld wordt, hoe groter de impact zal zijn.
Het is niet uit te leggen dat banken gesteund moeten worden met overheidsgeld (geld van de belastingbetalers dus) omdat zijn vanwege hun aandeelhouders belegd hebben in riskante fondsen met mogelijke hoge winsten. En nu deze fondsen lucht blijken te zijn, om hun ondergang te voorkomen, het verloren gegane geld, afkomstig van belastingbetalers, nogmaals van de  belastingbetalers willen hebben. Omdat anders het financiële systeem onderuit gaat.

De managers van deze instellingen, beurs handelaren die in derivaten en andere ingewikkelde pakketten handelden en aandeelhouders hebben fors verdiend aan hun eigen wanbeleid. Ten koste van de gewone man. Hierdoor is 80% van de rijkdom van de wereld (geld) in handen van 1% van de bevolking. Maar nu deze 1% verliezen voorgeschoteld krijgen, vragen ze dezelfde gewone man deze te vergoeden. Dit is zo krom dat niemand met gezond verstand dit kan billijken.

Daarom steun ik deze Global Revolution. Ook al vermoed ik dat het niets zal veranderen. Het systeem is zo diep geworteld, dat het niet ten onder kán gaan. In ieder geval niet zonder dat de gewone man, de belastingbetaler, voor de schade die daardoor ontstaat, moet opdraaien. Hetzij via zijn pensioen, via zijn spaargeld, of via belastingen. Iemand zal het gat van 800 biljoen dollar, lucht gecreëerd door de genoemde instellingen, ooit moeten opvullen met echt geld. Geld dat eerst verdient moet worden.

In theorie zijn er twee scenario’s mogelijk om uit de huidige financiële crisis te geraken: deflatie of hyper inflatie. Ik heb eerder al aangegeven zelf sterk voorstander van deflatie te zijn omdat dit volgens mij op de lange termijn de beste vooruitzichten heeft. Maar als de crisis op korte termijn opgelost moet worden, is eigenlijk alleen hyper-inflatie een mogelijkheid. Bedenk dat de crisis veroorzaakt wordt door de schulden (800 biljoen wereldwijd), en alleen als het geld sterker in waarde vermindert dan er aan rente betaald moet worden, kan je die schulden wegwerken. Maar er zitten wel forse nadelen aan een hyper inflatie op langere termijn, zo fors dat de meeste landen met alle macht proberen de inflatie beperkt te houden. Maar daarmee worden de problemen dus niet opgelost.

Hoe dan ook, hoe langer geprobeerd wordt het instabiele financiële systeem in stand te houden met noodmaatregelen, hoe harder de klap aankomt als het echt in elkaar stort. Er is een fundamenteel ander systeem nodig, waarbij een systeem zonder rente, volgens de islamitische leer, helemaal nog niet zo gek is. Want uiteindelijk is de luchtbel van 800 biljoen alleen maar ontstaan door rente. Rente creëert lucht met waarde.

Bij deflatie, waarbij de rente tot nul procent wordt teruggebracht, maak je een economie gebaseerd op renteloze waarde, in ieder geval mogelijk. Dan is het een kwestie van even door de zure appel heen bijten, er zal best wel een tijdlang chaos ontstaan, maar mits gecontroleerd is die beheerbaar en wat er uit voorkomt, een nieuwe economie, zal daarna voor iedereen beter zijn.

En daarom sta ik volledig achter de Global Revolution.

2 opmerkingen:

  1. Je brengt de twee opties deflatie en hyper-inflatie als keuzes, maar het zijn twee verschillende processen.
    Deflatie is een economisch proces, de tegenhanger van inflatie (op het eerste gezicht).
    Hyper-inflatie is geen hoge inflatie, maar een psychologisch proces: het wegvallen van vertrouwen in de munt. Bijvoorbeeld Weimar, Chili in de zeventiger jaren, of Argentinië in de negentiger jaren.
    Het eerste heeft als nadeel dat deflatie niet eenvoudig om te keren is. Japan worstelt er al dertig jaar mee. Het tweede is heftiger, maar kortdurend; er komt een einde aan, simpelweg omdat handel noodzakelijk is en er desnoods een andere munt gebruikt gaat worden. Weken, misschien enkele maanden. Hyper-inflatie ontstaat door een plotselinge gebeurtenis, politiek of economisch. Deze triggert vervolgens het psychologische proces.
    Of we naar hyper-inflatie gaan, weet niemand. De kans is aanwezig, maar niet zo groot, beweren economen althans, maar wat weten die van psychologie? Feit is wel dat het in 2008 en daarvoor een absurd idee was. Nu niet meer. Oeps.
    Maar ik ben een hobby-econoom en de toekomst is op dit moment moeilijk te overzien. Met name de snelheid van de veranderingen is zorgwekkend en maakt het moeilijk voorspellingen te doen.
    Doel van de occupy-beweging is in ieder geval, vlot, een gestructureerde overgang te vinden naar een stabiel geldsysteem. Goed voor de burger, goed voor de ondernemer, goed voor de toekomst.

    Gerie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gerie, misschien is het je opgevallen: zowel in Duitsland als in Frankrijk en binnenkort waarschijnlijk ook in Nederland zijn staatsleningen uitgegeven tegen een negatieve rente. Ofwel: in plaats van rente te ontvangen moet er over het uitgeleende geld rente betaald worden. Dat is de basis van deflatie. Die is dus onvermijdelijk. Het duurt even voordat dit in de gewone economie zichtbaar zal worden, maar de ECB heeft de rente nu al verlaagd naar 0,7% en zal uiteindelijk tegen de 0% moeten gaan zitten om de Europese Economie draaiende te houden. Ik geef het nog een jaar.

    BeantwoordenVerwijderen