woensdag 22 augustus 2012

Glas voor iedereen!

#Google is begonnen met de uitrol van een eigen glasvezelnetwerk in Amerika om consumenten tegen lage kosten internet verbindingen van 1 Gpbs te leveren. Dat doen ze niet zomaar. Google heeft een duidelijke visie op de toekomst en weet dat op afzienbare termijn deze snelheid nodig zal zijn om het 'consumeren' van informatie, in allerlei vormen, mogelijk te maken op een manier die voor de afnemers geschikt is.

Nederland en Europa kunnen wat dat betreft niet achterblijven, tenminste niet als Nederland zijn voorsprong wilt behouden als één van de landen met het hoogste internet gebruik ter wereld.
Maar als het aan de KPN's, Reggefibers en Eurofibers ligt, kan dat alleen gerealiseerd worden tegen veel te hoge kosten. En dat is niet alleen jammer, het is een belangrijke rem op innovatie van de informatie voorziening, niet alleen voor consumenten maar zeker ook voor bedrijven.

Als je nu als bedrijf een beetje internet aansluiting wilt hebben, zodat je gebruik kunt maken van SaaS diensten, cloudtechnieken, datacenters, en je eindelijk af kunt van de relatief zeer dure eigen servers, softwarepakketten, beheer en het onderhoud ervan, betaal je de hoofdprijs. 1000 euro per maand voor een veel te beperkte 10 Mbps verbinding is geen uitzondering, eerder regel. En ADSL voldoet niet omdat er maar in één richting (downstream) voldoende bandbreedte geboden wordt en de grootste bottleneck de upstream is.



Het zou dus eigenlijk anders moeten. Het zou mogelijk moeten zijn om consumenten en bedrijven tegen acceptabele kosten voldoende (1 Gbps) bandbreedte aan te kunnen bieden. Daarvoor is glasvezel nodig. En de enige mogelijkheid om dit te doen is van het idee dat je daarvoor bij één van de huidige glasvezelboeren moet zijn, af te zien en daar volledig anders over gaat denken.

Het goede nieuws is dat er een organisatie is in Nederland die dat gedaan heeft. En die, omdat ze het hele concept van internet toegang volledig omgedacht hebben, in staat is om consumenten voor een luttel bedrag van rond de 18 euro per maand, en grotere bedrijven voor een voor hen luttel bedrag van zo'n 500 euro per maand, een volwaardige 1 Gbps aansluiting op internet kunnen aanbieden.
Dit nieuwe concept is gebaseerd op de gedachte dat het onzinnig is om iedere locatie te voorzien van een glasvezelverbinding naar een knooppunt van een provider, maar dat het veel efficiënter is om meerdere locaties in één gebied onderling te voorzien van glasvezel, en het gebied dubbel te ontsluiten. Daarbij wordt iedere locatie een knooppunt in het netwerk met in ieder geval twee, en mogelijk vier uitgaande verbindingen. De redundantie is daarmee automatisch geregeld. De kosten voor de glasvezel zijn daardoor uitermate beperkt (de afstand tussen twee locaties binnen het gebied) en het enige waarin voorzien moet worden is een 'router' op ieder locatie die de afhandeling van het transport van gegevens voor zijn rekening neemt.

En laat deze organisatie nu zo'n router ontwikkeld hebben die dit voor een bedrag waar je nog geen access point voor kunt kopen, mogelijk maakt. En daarbij ook nog eens een access point is, zodat je WiFi access er gratis bij krijgt.

De grootste uitdaging zit hem hierbij natuurlijk niet in de techniek of de mogelijkheden: die zijn er en kunnen tegen de vermelde kosten (of zelfs nog ver daaronder) geleverd worden. Echter op één voorwaarde: er moeten voldoende locaties in een gebied zijn die mee doen. Uitgangspunt is zo'n 150 consumenten aansluitingen in een woonwijk of dorp, en zo'n 50 bedrijfsaansluitingen op een bedrijventerrein. En het mooie is: naarmate er meer aansluitingen in zo'n gebied bij komen, kan het maandelijkse tarief omlaag. Dat wordt immers grotendeels bepaald door de dubbele ontsluiting van het gebied en de kosten daarvoor worden gedeeld door de afnemers in het gebied. Hoe meer afnemers, hoe lager de kosten. Vraagbundeling is hierbij het toverwoord.

Dat biedt eindelijk ook mogelijkheden voor de zogeheten 'rurals', de landelijke gebieden waar tot nu feitelijk geen behoorlijke internet aansluiting te krijgen is. Als 50 boerderijen of landelijke bedrijven in bijvoorbeeld de Flevopolders zich zouden aanmelden, zou per boerderij of bedrijf voor een 150 euro per maand niet alleen een 1 Gbps internet aansluiting voorzien kunnen worden, maar ook WiFi dekking op het land. Dat stelt de agrarische bedrijven in staat om eindelijk ook eens gebruik te maken van allerlei voorzieningen waarvan ze tot nu toe verstoken waren.

De organisatie die dit aanbiedt is nu bezig om langs de lijn Amsterdam - Almere - Lelystad - Heerenveen - Groningen dit te gaan realiseren. Daarvoor is vraagbundeling nodig in deze contreien. Daarna komt de lijn Groningen - Apeldoorn - Arnhem - Nijmegen - Maastricht aan bod, en daarna de lijnen Amsterdam - Den Haag - Rotterdam en Amsterdam - Utrecht - Den Bosch - Eindhoven en verder. Het tempo waarin het aanbieden van deze dienst zal gebeuren is afhankelijk van de toename in de vraag: als mocht blijken dat er meer dan 2500 aanvragen op één van de genoemde trajecten is, zal onmiddelijk begonnen worden om dat traject te gaan realiseren.

En na Nederland gaat de organisatie verder om dit concept in Duitsland, België, Frankrijk en uiteindelijk Europa aan te leggen, overtuigd als zij is van de behoefte aan snelle, breedbandige internet toegang in alle, niet alleen verstedelijkte, gebieden tegen lage kosten.

Ik geloof erin. Ik geloof ook in de behoefte die er is. Ik ken de details van het concept, weet hoe de prijs tot stand is gekomen, ken de ontwikkelaar van de routers en weet op basis van deze kennis dat er zeker geen gebakken lucht wordt aangeboden, maar een zeer realistische manier om goedkoop internet aan te bieden. En ik weet zeker dat bedrijven zeer gebaat zullen zijn bij een breedbandige internetaansluiting voor de vermelde kosten. En consumenten zullen blij zijn dat ze eindelijk ook eens 1 Gbps snelheid krijgen waar ze nu tegen veel te hoge kosten (50-60 euro per maand) een schamele én gedeelde 100 Mbps kunnen afnemen van de providers.

Als je belangstelling hebt, als bedrijf of consument, en meer wilt weten, en zeker als je denkt dat het binnen het gebied waar je de aansluiting zou willen hebben, het mogelijk is om de genoemde minimale aantallen bij elkaar te krijgen, laat een bericht achter of neem via één van de media contact met me op. Ik zal je dan in verbinding brengen met deze organisatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten