dinsdag 3 januari 2012

Amerika als dictatoriale onderdrukker

Ja, wij maken ons druk over dictatoriale onderdrukkende regimes. Landen als Noord-Korea, Iran, Syrië, Wit-Rusland, Birma en vroeger Lybië, Irak, China en Rusland worden en werden door de Westerse wereld, Amerika voorop, beschouwd als schurkenstaten waarin de bevolking lijdt onder de onderdrukking van de dictatoriale regimes. Terecht, want iedereen heeft recht om vrijheid van mening en vrijheid in handelen, zolang dat niet ten koste gaat van anderen.



Maar Amerika is wel een uitzondering. Want Amerika is, goed beschouwd, net zo erg als de genoemde schurkenstaten die notabene het hardst door Amerika bestreden worden.

De reden is de controle over het internet. Een globaal netwerk dat weliswaar niet toebehoort aan één land of regime, maar dat voor de werking wel afhankelijk is van één land: Amerika. De basis van internet wordt immers gevormd door het Domain Name System. Zonder dit, zou internet alleen op basis van IP adressen gebruikt kunnen worden wat zo lastig is dat dit praktisch niet te doen zijn.

En de 'root' van DNS, de belangrijkste component, staat toevallig wel in Amerika en wordt beheerd door Amerikanen. En dat zou op zich niet zo erg zijn, als Amerika erop zou toezien dat het beheer van deze root-DNS gevrijwaard zou zijn van politieke en economische invloed. En dat is niet het geval.

Er wordt in Amerika door verschillende industrieën gevraagd aan het parlement om een wet te bekrachtigen (SOPA) die het mogelijk maakt dat, zonder dat er een rechter aan te pas komt, websites verwijderd kunnen worden uit deze root-DNS en daarmee onbereikbaar worden voor internet gebruikers. En dat niet alleen voor binnenlandse, Amerikaanse, sites, maar met name voor buitenlandse websites. En het lijkt erop dat het parlement deze wet wil gaan aannemen, omdat de politiek in Amerika nu eenmaal afhankelijk is van bijdragen die deze industrieën geven aan de campagnes van de parlementsleden.
Een gevaarlijke verstrengeling van belangen, die alleen als resultaat kan hebben dat het internet dictatoriaal bestuurd gaat worden door industrieën die als enig belang hebben geld ermee te verdienen.

Dat kan niet de bedoeling zijn van een vrij internet. Dat kan niemand die gebruik maakt van internet goedkeuren. Dat zou geen enkel echt vrij land ter wereld mogen accepteren. Maar niemand komt in opstand, omdat de meeste 'vrije' landen economisch afhankelijk zijn van Amerika en de dollar.

Ik noem dat misbruik maken van je machtspositie en Amerika verlaagt zich hiermee tot hetzelfde niveau als de door hen zo bekritiseerde schurkenstaten. Tegelijkertijd roept het de vraag op of de inrichtingen en werking van internet zoals dat nu is, voor de toekomst nog wel houdbaar is. Het kan en mag niet zo zijn dat één land bepaald wat we wél of niet mogen benaderen. En het is niet nodig ook. Een kleine wijziging in de werking van DNS, het naamgevingssysteem, kan ervoor zorgen dat er in plaats van één 'root' straks meerdere 'roots' zijn op de wereld, op verschillende lokaties, beheerd door meerdere instanties en landen.

Dat principe, decentralisatie, zou voor alle essentiële elementen van internet moeten gelden. Alleen daarmee voorkom je in de toekomst dat één land of regime bepaald wat de rest van de wereld kan.

Een andere optie zou zijn om het beheer van internet onder te brengen bij een tak van de VN. In dat geval zouden alle landen die zijn aangesloten bij de VN middels stemming bij meerderheid een gezamenlijk besluit kunnen nemen over dit soort zaken. Dat is altijd beter dan dat één regime dit doet.

Of SOPA er werkelijk door komt is nog niet zeker. De protesten groeien. Google, Facebook, Twitter en Amazon hebben zich al verenigd om hiertegen te strijden, desnoods door hun diensten 'op zwart' te zetten. En internet piraten hebben al verkondigd dat zij zelf een satelliet zullen gaan inzetten om de DNS functionaliteit over te nemen als deze wet erdoor komt. Er is dus nog hoop.

Maar de kern blijft: het gevaar dat interne (amerikaanse) politieke en economische motieven de werking van het globale vrije internet gaan sturen en daar moet met alle middelen tegen gestreden en voor gewaakt worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten